Duurzame groei ondanks netcongestie

Interflow en BAM Energy Systems slaan handen ineen voor een toekomstbestendige energieoplossing

Groeien, industrialiseren, van het aardgas af en ook nog het wagenpark elektrificeren, Interflow is volop in beweging. Met de uitbreiding van de huisvesting in Wieringerwerf als het ultieme bewijs. Er leek net zoals in de cleanrooms geen vuiltje aan de lucht, totdat kennelijk een ander bouwproject in de kop van Noord-Holland er met de laatste beschikbare netcapaciteit vandoor ging. Even dreigde het plan op losse schroeven te komen staan, gelukkig bood de netcongestiescan van BAM Energy Systems de ideale oplossing.
 

Lees meer
Duurzame groei ondanks netcongestie

Stroometiket – honderd procent groene stroom voor klanten

BAM Energy Systems levert en beheert energie en duurzame energiesystemen voor kantoren en woningen. De energie die BAM aan haar klanten levert bestaat voor honderd procent uit groene opwek uit Nederland. De CO2-uitstoot is dan ook 0 kg/MWh. Alle geleverde energie is aantoonbaar - op basis van Garanties van Oorsprong - afkomstig van windmolens.

Lees meer
Stroometiket – honderd procent groene stroom voor klanten

BAM installeert tienduizend zonnepanelen op 155 daken van zorgorganisatie Dichterbij in Brabant, Limburg en Gelderland

BAM heeft van zorgorganisatie Dichterbij de opdracht ontvangen voor de installatie van circa tienduizend zonnepanelen op 155 daken van locaties van de zorgorganisatie. Dichterbij heeft in het kader van de Green Deal de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn en verduurzaamt daarom haar locaties in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. BAM start in februari 2024 met de uitvoering en rondt de werkzaamheden begin 2025 af. Dichterbij en BAM tekenen eveneens een vijfjarige onderhoudsovereenkomst voor de installaties.

Lees meer
BAM installeert tienduizend zonnepanelen op 155 daken van zorgorganisatie Dichterbij in Brabant, Limburg en Gelderland

EnergieRijk Den Haag viert tekenen Warmteconvenant en plaatsen van Stadsbatterij

Tijdens een feestelijke viering in aanwezigheid van demissionair staatssecretaris Heijnen, gedeputeerde Rijkaart en wethouder Kapteijns van Den Haag is dinsdag 24 oktober het Warmteconvenant met Eneco getekend en is de Stadsbatterij in werking gesteld.

Lees meer
EnergieRijk Den Haag viert tekenen Warmteconvenant en plaatsen van Stadsbatterij

Wil jij meebouwen aan een duurzame toekomst?

Gaat jouw technische hart sneller kloppen van verduurzaming van de woningbouw? Wil jij onze opdrachtgevers concepten aanbieden om (nieuwbouw-)woningen te voorzien van slimme en duurzame installaties? Houd je van afwisseling en mooie uitdagingen?

Lees dan verder

Vacature technisch ontwikkelaar

Duurzaam energieconcept voor gebiedsontwikkeling Crailo

GEM Crailo heeft het samenwerkingsverband BAM Energy Systems, TotalEnergies en EnergyZero geselecteerd als energiebedrijf voor Buurtschap Crailo.

Lees meer
Ondertekening overeenkomst

BAM Energy Systems behaalt Trede twee op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Na een audit door PSO Nederland hebben de bedrijven die deel uitmaken van BAM Specials (onderdeel van Koninklijke BAM Groep nv) het PSO-keurmerk Trede 2 behaald. BAM Specials bedrijven zetten zich meer dan gemiddeld in voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en komen daarom in één keer binnen op Trede twee.

Lees meer
BAM Specials bedrijven behalen Trede twee op Prestatieladder Socialer Ondernemen

Duurzaam energieconcept voor gebiedsontwikkeling Crailo

GEM Crailo heeft het samenwerkingsverband BAM Energy Systems, TotalEnergies en EnergyZero geselecteerd als energiebedrijf voor Buurtschap Crailo. Begin 2022 klonk het startschot voor de zoektocht naar een energiebedrijf dat het innovatieve energieconcept voor Buurtschap Crailo kan ontwikkelen. De selectie is een belangrijke mijlpaal binnen de energietransitie voor de drie betrokken gemeenten. De wethouders van de drie betrokken gemeenten (Gooise Meren, Hilversum en Laren) zijn dan ook zeer content met deze stap. De komende maanden werken de partijen samen aan de verdere uitwerking van het energieconcept Future Grid Crailo.

Future Grid Crailo

Buurtschap Crailo wordt een volledig energiepositief gebied, daarmee gaan wij een grote stap verder dan het bouwbesluit. Alle gebouwen worden maximaal voorzien van zonnepanelen. Dit is nog niet voldoende voor een energiepositieve wijk, waar ook rekening wordt gehouden met elektrisch vervoer. Daarom zijn in het openbaar gebied een vijftal locaties geselecteerd waar extra zonnepanelen geplaatst worden. Dit zijn de daken van de drie buurthubs, het dak van het entreegebouw en er komt een pergola met zonnepanelen in deelgebied Op Zuid. Met deze extra zonnepanelen is de ambitie voor een energiepositief Crailo geborgd. Om de opgewekte energie zoveel mogelijk direct te benutten, worden op deze locaties ook openbare laadpalen geplaatst. Dit draagt bij aan de doelstelling van optimale benutting van opgewekte duurzame energie binnen de wijk.

Waarom Future Grid Crailo?

Als gevolg van de sterk stijgende inzet van zonnepanelen en laadpalen ontstaan er nu al op verschillende plaatsen in Nederland problemen in het elektriciteitsnet en dit neemt toe als hier niet op geanticipeerd wordt. Met behulp van slimme apparaten en datatechnologie in de woningen en de inzet van batterijen wordt Buurtschap Crailo zodanig ingericht dat deze pieken zoveel mogelijk worden voorkomen. Om dit te bereiken is het van groot belang dat iedereen binnen Crailo meedoet; zowel bewoners als bedrijven. Niet alleen het inzetten van de juiste techniek en datatechnologie is belangrijk, maar ook de bewustwording en betrokkenheid van de bewoners speelt een cruciale rol. 

Hoe wordt Future Grid Crailo gerealiseerd?

Het Future Grid Crailo vraagt om een andere aanpak en organisatie. Daarom is ervoor gekozen om een energiebedrijf te selecteren dat het energieconcept Future Grid Crailo verder gaat uitwerken. Dit betekent ook dat het energiebedrijf verantwoordelijk is voor het realiseren van het (aantrekkelijke) energieaanbod, de extra zonnepanelen, de laadpalen en eventuele voorzieningen voor opslag van energie in de openbare ruimte. 

Het slimme energiesysteem en het energieaanbod worden ontwikkeld op basis van het TROEF-concept. TROEF is een consortium van tien bedrijven en instellingen dat een substantiële bijdrage wil leveren aan een C02-vrij Nederland. TROEF zet in op het verlagen van de kosten van de duurzaamheidtransitie en op het realiseren van internet-of-energy op basis van energiegemeenschappen waarin deelnemers worden beloond voor hun bijdrage aan een gezonde, duurzame en verbonden omgeving.