De energietransitie moet versnellen

De energietransitie begint in Nederland aardig op gang te komen. Maar om de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen is verdere versnelling noodzakelijk zowel in de woning- als utiliteitsmarkt. Nog z’n vijftig procent van de kantoorpanden voldoet niet aan de eis van energielabel C, laat staan label A waar we uiteindelijk naar toe moeten. De netcongestie zorgt voor het vertragen van woning nieuwbouw omdat de eigen energieopwekking die daarbij ontstaat niet past binnen de capaciteit van ons elektriciteitsnet.

Tegelijkertijd zijn de energieprijzen hoger dan iemand ooit had durven voorspellen. Veel economen voorspellen dat de prijs nooit meer naar het oude niveau terug zal zakken. Was je nog niet overtuigd vanuit het klimaat, dan is er ook zeker financiële logica om op zoek te gaan naar betere oplossingen. Kortom er is nog veel genoeg te doen. Hierbij moeten we ook van de gebaande paden af durven gaan om de energietransitie echt te versnellen.

Slimme energieoplossingen

Hierbij zien wij volop kansen voor slimme energieoplossingen. Door de opgewekte energie zelf of in de directe omgeving te gebruiken belast je het verstopte netwerk niet. De opgewekte energie kun je zelf met slimme sturingsoplossingen in de woning of een kantoor benutten. De markt speelt hier al op in met dynamische energiecontracten, het ontstaan en groeien van energiegemeenschappen, nieuwe mogelijkheden om te handelen op de energiemarkten, het toepassen van batterijen, stuurbare koppeling met een laadplein, handel in CO2, nieuwe certificaten die garanderen dat je groene stroom gebruikt, et cetera. Stuk voor stuk oplossingen die gaan helpen. Beter nog, waarmee wij u kunnen helpen. Energie beschikbaar maken op het moment dat je het nodig hebt.

Versnellen kan alleen samen

Als jarenlange specialist in het verduurzamen van woningen, kantoren en intussen ook gebieden, werken wij voortdurend en met succes aan vernieuwende energieconcepten. Soms pragmatisch met de ontwikkeling van een compacte energiemodule, maar ook als één van de leidende partijen in het TROEF consortium waar we het Internet of Energy ontwikkelen. Een platform waarmee je energie kan delen, real-time inzicht hebt in je CO2 footprint én beloond wordt voor het gebruiken van energie op het juiste moment. Samen met u en onze partners kunnen wij dit mogelijk maken!